Oprema

Odeća

Treniranje iaido-a se započinje u jednostavnoj odeći za vežbanje. Dovoljni su trenerka i majica kratkih rukava. Za početak je prihvatljivo nošenje uobičajene odeće za treniranje japanskih borilačkih veština (karate, judo, aikido). Tokom treninga mač se konstantno drži u ruci tako da bi prvi korak u kupovini opreme bio nabavljanje pojasa za pravilno pozicioniranja i nošenje mača.

Iaido pojas (Obi) je mnogo širi, duži (oko 4m) i tanji od uobičajenog budo pojasa koji se može kupiti u prodavnicama sportske opreme. Obmotan je u 3 fleksibilna sloja oko kukova tako da se pri pokretima uvek nalazi na istom mestu. Zbog širine pojasa mač čvrsto prijanja uz telo. Abdomen (Hara) je lagano pričvršćen u Obi-ju koji u isto vreme potpomaže pravilnom držanju tela.

Ubrzo zatim dolazi se do pitanja nabavljanja Hakame, širokih pantalona nalik suknji. Evo nekih preporuka za razmatranje prilikom kupovine. Hakama je skrojena tako da omogućava velike pokrete prilikom nošenja. Kod nas u klubu pridržavamo se tradicionalo crne boje Hakame. Kendo-Hakame su malo robusnije, zato što su napravljene od debljeg pamučnog platna dok je Iaido Hakama napravljena od poliester tkanine. Ovaj materijal je prihvaćen zbog svoje trajnosti i izdržljivosti. Tokom specijalnih manifestacija (Enbu) nose se Hakame sa određenim procentom  vune ili od skupe svilene tkanine.

Specijalni gornji deo odeće koji se nosi zajedno sa Hakamom, naziva se Iaidogi i jedinstvenog je kroja. Duži je, na primer, od gornjeg dela odeće za karate, tako da su bočni proredi Hakame prekriveni. Iaidogi je izrađen od relativno tankog materijala kao i Hakama. Izrađuje se u dve varijante: poliester ili pamuk. Ukoliko se izabere Iaidogi od poliestera, trebalo bi koristiti i lagani pamučni Gi koji se nosi ispod Iaidogi-a (Shitagi) kao pododelo iz higijenskih razloga. Iaidogi izrađen od 100% pamuka u praksi se nosi bez pamučnog pododela-Shitagi.

 

Mač (Ken)

Početnik, treba da koristi drveni mač (Bokken) za trening. Njegova cena iznosi 20 evra. Korišćenjem Bokkena vezbanje Iaido kata je olakšano. Bokken je male težine tako da se početnik lako uvodi u sistem korišćenja mača. Veoma je koristan za vežbanje u paru tako da je  uvek potreban čak i ako posedujete Iaito.

Posle izvesnog vremena počinje se sa korišćenjem Iaito-a (replika mača). On je poput pravog, oštrog samurajskog mača. Sečivo je izrađeno od aluminijumske legure sa hromiranom završnom obradom. Obično je tupe oštrice, ali mogu se poručiti i polunaoštreni. Njegova težina, balans, stil i dizajn drške su gotovo isti sa originalnom izradom mača. Na određenim modelima drvene korice mača (Saya) su originalne izrade.

Cena zavisi od dužine mača i načina izrade oštrice. Na vrednost Iaito-a pored navedenog utiču dekorativni elementi štitnika za ruku (Tsuba) i korica (Saya). Raspon cena je od 200€ do 1000€. Na početku treniranja preporučljivo je, i čini se razumnim, kupiti polovan Iaito dok se ne stekne individualni osećaj za performanse mača.

Korišćenja Iaito-a je zahtevnije od korišćenja Bokken-a. Korice i sečivo treba da se pokreću istovremeno. Sečivo je teže i njegovo težište je cantralno. Ovo su značajne razlike u odnosu na treniranje sa Bokken-om jer su svi pokreti precizni i kompleksni. Greške prilikom izvođenja su jasno vidljive i uočljive kao i zvučno naglašene. Zvuk koji proizvodi Iaito prilikom izvođenja zaseka definiše kvalitet samog zaseka.

 

Pribor i oprema

Za čišćenje i održavanje Iaito-a potrebno je manje zasićeno ulje. Idealno je Balistol ulje za oružje. Ovaj proizvod ne prodire kroz hromirani sloj oštrice Iaito-a, tako da ostaje netaknuta. Ovaj agens čisti oštricu, ulji je za sledeću upotrebu i širi prijatan miris. Takođe, ne šteti koži na rukama. Za čišćenje su jos potrebne dve mikrofiber krpice. Mač se čisti posle svakog treninga. Sa jednom krpicom se čisti od korišćenja tokom treninga dok se sa drugom, posle nekog vremena, nanosi sveže ulje na mač.

Visoko kvalitetna torba za mač je od izuzetnog značaja za transport mača ili Bokken-a. Postoje i jeftinije torbe izrađene od imitacije kože. Ove torbe uglavnom traju od 3-5 godina. Idealne su torbe od prave kože jer su udobnije. Male bočne pregrade na torbi su idealne za pribor za održavanje. Postoje i veći modeli torbi za nošenje dva mača sa pregradama koje se nalaze u unutrašnjosti torbe. Takve torbe omogućuju transport mača i Bokken-a istovremeno. Trebalo bi, dakle, iz navedenih razloga kupiti kvalitetnu torbu za transport mača.

Štitnici za kolena sa ojačanjem su neophodni za duže treniranje Iaido-a. Nemoguće je kretati se na tvrdom podu (parketu) tako dobro i prijatno, bez zaštite na kolenima. Da bi udobno izvodili kate iz sedećeg stava (Seiza) bez posledica po kolena, neophodni su štitnici na kolenima. Veoma su korisni štitnici sa mekanim neoprena punjenjem na ojačanju i otvorenim zadnjim delom koji dozvoljava kolenu da se savije u potpunosti bez osećaja zategnutosti. Jednostavni prošiveni štitnici nisu pogodni jer nemaju ojačanje na kolenu, brzo se javlja bol i modrice.